Achtergrond
Bestuur
Jaarverslag 2020
Archief jaarverslagen
 Jaarverslag 2008
 Jaarverslag 2007
  Moussa
  Nimba Shop
  Voetbalclub
  Yaguine Fodé Study project
  Verslag uit Conakry
  Terug naar Centre Nimba
  Donateurs en vrienden bedankt
  Wensen voor 2008
 Jaarverslag 2009
 Jaarverslag 2010
 Jaarverslag 2011
 Jaarverslag 2012
 Jaarverslag 2013
 Jaarverslag 2014
 Nimba 20 jaar
 Jaarverslag 2015
 Jaarverslag 2016
 Jaarverslag 2017
 Jaarverslag 2018
 Jaarverslag 2019
ANBI
Contact met Nimba
het logo van nimba

YAGUINE & FODÉ STUDY PROJECT

Een van de meest opwekkende en ongelooflijke gebeurtenissen van het afgelopen jaar: Ibrahim Diallo en Mohamed Lamine Camara studeren voorspoedig rechten aan een Franse universiteit in achtereenvolgens Limoges en Chambéry.

Het begon met de documentaire “Dear Europe” (1999) van Ingeborg Beugel en Cees Overgauw over Yaguine (14) en Fodé (15) die hadden geprobeerd Guinee Conakry in het landingsgestel van een Sabena Airbus te ontvluchten en daarbij de dood vonden. Er was iemand nodig die model kon staan voor beide jongens en hun brief ‘Dear Europe’, aan de leiders van Europa, kon voorlezen. Het werd Ibrahim Diallo: een buitengewoon intelligente en gevoelige jongen die zelf liever zo’n risico zou nemen dan zonder toekomst daar te moeten blijven. Zijn droom: in het buitenland studeren en daarna zijn land helpen. Bij vertrek van de filmploeg was Ibrahim ontroostbaar en vonden Ingeborg en haar drie collega’s het ondragelijk hem aan zijn lot te moeten overlaten. Ze besloten hem met € 200 per maand bij zijn studie te helpen, op voorwaarde dat zijn studieresultaten goed waren. Hij haalde met glans de middelbare school en studeerde rechten aan een lokale universiteit. Zo goed dat een gerenommeerde Franse universiteit hem heel graag wilde hebben. Geweldig, maar waar moest het geld vandaan komen om hem naar Europa te halen? Ingeborg ging bedelen bij rijke mensen, die eisten dat een stichting niet alleen achter hem maar achter een aantal aspirant-studenten ging staan.

Hier schoot Stichting Nimba opnieuw te hulp, net als eerder tijdens de research van Ingeborg in Conakry. Het Yaguine & Fodé Study Project werd opgericht. Maar…, de rijken gaven uiteindelijk bijna niets.

Daarop hebben Ingeborg en haar man Flip honderden mails naar vrienden en bekenden gestuurd die uiteindelijk € 16.000 bijeenbrachten. Zoveel dat Ibrahim erop stond ook de tweede op de lijst (eveneens door een Franse universiteit geaccepteerd) te laten overkomen: Mohamed Lamine die met financiële hulp van Nimba-voorzitter Marijke en secretaris Nelly zijn studie rechten had afgemaakt.

Eind goed, al goed? Nee, want de nieuwe Franse regering lag dwars en weigerde een visum te geven. Dag na dag en week na week stonden Mohamed en Ibrahim voor dag en douw vergeefs te drommen voor de hekken van de ambassade. Mailen, bellen vanuit Nederland en vanuit Limoges, het hielp allemaal niets. Tot Ingeborg met hulp van journalistieke vrienden in Nederland en Frankrijk zoveel publiciteit en kabaal wist te maken dat dit uiteindelijk doordrong tot Kouchner, de Franse minister van buitenlandse zaken. Hij zou ‘kijken wat hij kon doen’. Omdat niet hij maar zijn oerconservatieve collega van immigratie erover ging, weet niemand wat er achter de schermen precies is gebeurd.

Het resultaat is bekend: eerst kreeg Ibrahim een visum en na enkele weken van martelende onzekerheid ook Mohamed.