201805_Jaarverslag
20141124_Clip_ebola
20141028_Nimba 20 jaar
201409_Ebola
20140921_Dag van Loon
201408_Nimba Paradijs
20140530_Fietsen voor Nimba
201404_Kinderen met een handicap
20140417_Paasactie Jozef Sartoschool Arnhem
201403_My world
201311_In plaats van cadeaus
20130926_Steun uit Frankrijk
20130610_Cosmo Queen Regatta
20130316_Feest
201212_Nieuwe locatie
201210
201202
2011_winter
201112
201109
200901
2008_zomer
200812
2007_voorjaar
2007_winter
2007_zomer
2006_zomer
het logo van nimba

Oktober 2012

Wel en wee

We houden u altijd op de hoogte van het wel en wee van ons project Centre Nimba.

Tot nu toe was het meeste WEL, maar de afgelopen maanden overkwam ons ook veel WEE. In bovenstaande link en onderstaande tekst vertellen we meer hierover.

Problemen met de directeur.

Toen we hem een paar jaar geleden benoemden als directeur waren we blij met hem. Hij was daarvoor in dienst als leraar en goed op de hoogte van de organisatie van Centre Nimba. Maar hij bleek de luxe niet aan te kunnen. Bij onze controle in januari 2012 bleek dat hij de materialen voor de leerlingen niet had beheerd, zoals het jaar daarvoor met hem was afgesproken. Later bleek dat hij niet eerlijk was geweest over de opbrengst van de rijstoogst en dat hij nieuwe reserveonderdelen voor de bus, voor het transport van de leerlingen, had verkocht. We hebben hem en de leraren en leraressen die op de hoogte waren van zijn oneerlijke praktijken ontslagen.

De directeur dacht dat hij zijn activiteiten verborgen kon houden door een karamoko (medicijnman) te vragen ons en anderen te “betoveren”. Ja, dat gebeurt in Guinee! Voor ons

is dat allemaal suggestie en fantasie, maar daar is maraboutage (tovenarij) de dagelijkse realiteit.

Op zijn kantoor hing een poppetje met daarin een grisgris (soort amulet). Een met draad omwikkeld pakje met: kruiden, spelden, vishaken, gemalen glas en stukjes scheermes. Later vonden we in zijn bureau nog meer grisgris. Onder andere een papier met een tekening van de hand van Allah, met de in het Arabisch geschreven tekst: wie hier binnen komt doet en gelooft wat ik zeg.

De Afrikanen waren er erg van onder de indruk en hebben alles verbrand.

Balla Kante.

We hebben daarna de in Guinee geboren Balla Kante als onze vertegenwoordiger aangesteld. Hij is een bekende zanger en danser en heeft 15 jaar in Duitsland gewoond en gewerkt. Hij heeft ook een Duits paspoort.

Enkele maanden geleden zijn hij en zijn huisgenoten overvallen door bandieten met geweren. Ze dreigden hem te dood te schieten als hij geen geld zou geven. Ook werd een meisje bedreigd met verkrachting. Waarschijnlijk hebben ze geweten dat Balla het geld voor de salarissen had opgehaald. Niet alleen dit geld is gestolen, maar ook geld van hemzelf en alles van waarde in zijn huis. Zelfs de kleding van iedereen is meegenomen. Een buurvrouw, die toevallig langskwam herkende een jongen en daarna zijn alle 10 bendeleden gearresteerd. Ze zitten nu nog in voorarrest. Dit alles heeft Balla Kante, in onze dienst, en de Stichting veel geld gekost.

Of de beroving een coup was van de ontslagen directeur en ander ontslagen personeel is niet duidelijk.

Contract niet verlengd.

Tot overmaat van ramp kregen we in juli te maken met een nog groter probleem. De erfgename van de zeven jaar geleden overleden Alpha Camara, die ons het terrein had verhuurd om de school op te bouwen, liet ons weten dat ze het contract, dat eindigt op 31 december 2012, niet wil verlengen. Deze datum was aan iedereen bekend en er was geen enkel teken geweest dat de verlenging niet zou plaats vinden.

Achteraf denken we dat de ontslagen directeur hier wellicht van op de hoogte was en zijn schaapjes op het droge wilde hebben. Te bewijzen valt dit uiteraard niet.

De toekomst van 80 leerlingen.

Onze grootste zorg was en is de toekomst van onze 80 lichamelijk gehandicapte leerlingen.

Daarom heeft het Bestuur besloten dat het onderwijs en de vakopleiding van de kinderen door moest blijven gaan en Balla Kante kreeg de opdracht een nieuwe ruimte te zoeken vóór het begin van het nieuwe schooljaar in oktober.

Een proces.

Het besluit om op een andere plek met de school door te gaan werd verteld aan de leerlingen en het overgebleven personeel. De ontslagen leraren en leraressen kregen het nieuws natuurlijk ook te horen en samen met een aantal oud leerlingen van de Nimba Shop dachten ze slim te zijn door Balla een proces aan te doen. Ze eisten de gehele inventaris van Centre Nimba. Met als argument: “De inventaris is voor de leerlingen”.

Natuurlijk kregen ze geen gelijk van de rechter, maar het gaf Balla veel ellende en hij moest wel geld betalen voor de documenten om zonder problemen te kunnen verhuizen.

Ook dat is Guinee. Wil je iets gedaan hebben van de overheid, dan moet er worden betaald.

Zeker als het een organisatie uit het rijke Nederland betreft!

Gelukkig heeft de Minister van Sociale Zaken van Guinee, ze is onze beschermvrouwe, geholpen de zaken voor elkaar te krijgen.

Nieuw Centre Nimba.

Balla heeft nu een ruimte gehuurd voor het nieuwe Centre Nimba.

Het is een groot huis in de wijk Dabompa. Het gebouw heeft zelfs voordelen vergeleken bij de oude locatie. Er wonen veel leerlingen in die buurt, het gebouw ligt dichter bij de weg, die in januari wordt geasfalteerd, en er is veel meer ruimte.

Al het meubilair, schoolmaterialen, aggregaten, etc. etc. is verhuisd. Een hele operatie!

De klaslokalen zijn ingeruimd, er is geverfd en er zijn aanpassingen voor de leerlingen gemaakt. Ook de abonnementen voor water en elektriciteit zijn geregeld.

Er is altijd water, maar zoals overal in Conakry, is er zeer onregelmatig stroom.

Dankzij de inspanningen van Balla en zijn equipe zijn de lessen op de nieuwe locatie begonnen.

MAAR:

Financiële problemen voor Stichting Nimba.

Dit alles heeft ons veel geld gekost en er zijn nu dringend financiën nodig voor het onderwijs, de vakopleiding, de maaltijden en de brandstof voor de bussen die de kinderen moeten halen en brengen en voor de salarissen voor het personeel.

Het totaal van onze maandelijkse vaste donaties is niet voldoende voor alle vaste kosten. Door de hierboven genoemde vele extra uitgaven wisten we al eerder dat onze financiële positie niet rooskleurig was, maar we wilden en konden geen actie ondernemen voordat de organisatorische problemen in Conakry waren opgelost.

Balla Kante en zijn medewerkers hebben er alles aan gedaan om Centre Nimba in Guinee bekend te maken. Er zijn regelmatig uitzendingen op radio en TV geweest met optredens van onze muziekgroep “Les Stars de Nimba” en er zijn interviews gegeven. We krijgen wel medewerking van allerlei instanties, maar Guinee is één van de armste landen van de wereld en er is voorlopig geen kans op financiële hulp van daar.

Helpt u ons alstublieft om uit deze financiële crisis te komen?

Alle beetjes helpen.

Meer donateurs met een maandelijkse bijdrage zou helemaal fantastisch zijn.

De leerlingen rekenen op ons. We kunnen ze toch niet aan hun lot overlaten?

Centre Nimba is nog steeds hun enige kans op een menswaardige toekomst.

Met hartelijke groet en namens alle leerlingen alvast ontzettend bedankt

Marijke Clabbers-Klein

Voorzitter

Wat kunt u doen? Geld doneren!